Wanneer u op zoek bent naar bent naar een bijzonder uitje, kunnen wij u van harte de diverse wijngaarden van Limburg aanbevelen. Om uw zoektocht iets gemakkelijker te maken hebben we deze voor u onderstaand overzicht gemaakt.

 

U kunt ook graag een kijkje nemen voor een volledig overzicht van alle wijngaarden in Limburg op:

https://www.routedesvins.nl/wijnroute/limburgse-wijngaarden/ 

of

 

https://limburgsewijnen.eu/limburgse-wijnhuizen/

 


Belgisch Limburg


Aanrader: proeverij op het wijnterras en kijkje in de wijnmakerij voor 2 personen mogelijk

Samen met Harry Vorslenen van Wijngoed Thorn en Johan Jacobs van Wijndomein Thilesna in Dilsen-stokkem kwam de appellatie of het wijn-herkomstgebied Maasvallei Limburg tot stand. Het eerste Cross-border wijnherkomstgebied “on the planet”. Met het idee dat een terroirgrens niet eindigt aan een landsgrens zijn de beide Limburgen weer een beetje verenigd!

Openingstijden voor bezichtiging & wijnverkoop

Elke vrijdag en zaterdag van 10u tot 17u kunnen wijnliefhebbers aan de hand van proefglazen (€1,5/proefglas van 5cl). Alle Aldeneyck wijnen proeven op het wijnterras en met zicht op de wijnmakerij. Het is elk weekend meer dan gezellig!

Vicky, Reile, Jeroen, Lieve en Tine ontvangen alle wijnliefhebbers mét uitleg hoe de Aldeneyck-wijnen gemaakt worden én smaken. U kunt altijd een kijkje nemen in de wijnmakerij en de productie.
Elke wijnliefhebber kan zo, in de eigen bubbel, heel relaxed en een beetje verder uit mekaar, op en top genieten! Zolang het weer meezit hopelijk nog tot in oktober, daarna in de wijnwinkel en in de degustatie.

WIJNWINKEL

Elke vrijdag en zaterdag van 10u tot 17u is de wijnwinkel op het Wijndomein in hartje Aldeneik geopend. U kunt alle beschikbare Aldeneyck wijnen kopen, deze zijn verpakt per 6 flessen in stijlvolle wijndozen.

Tip : Via het fietsroutenetwerk Limburg (knooppunt 24/25) passeert u het Wijndomein Aldeneyck. De nieuwe bewegwijzerde wandelroute laat u wandelen en flaneren langs de wijngaarden, Jachthavens Heerenlaak en de Spaanjerd en het betoverende natuurpark “Rivierpark Maasvallei”.

WIJNFEEST ALDENEIK

Het wijnfeest – elk jaar de 2de zondag van september


Tip: Korte oversteek via het autoveer van Berg aan de Maas op korte afstand van de B&B. Proeven van de wijnen in de wijnwinkel voor 2 personen mogelijk

https://wijndomein-thilesna.be/ 

Watermolenstraat 8, 3650 Dilsen-Stokkem (B)

T: +3289238896

T: +32496236661

E: info@wijndomein-thilesna.be

Wijndomein Thilesna is gelegen aan de Oude Maas in het historische dorpscentrum van Dilsen en omvat 1,5 ha wijnstokken. Dilsen ligt in het uiterste oosten van België te midden van de Limburgse Maasvallei. Het is een van de droogste en zonnigste regio’s van de Benelux en heeft met zijn terroir van kiezel en grind, dé ideale voorwaarden voor de creatie van wijnen met hun typisch Maaslandse mineralische aroma’s.

Bij de aanplant van de wijnstokken viel de keuze op de druivensoorten Pinot Auxerrois, Pinot Gris, Riesling en Pinot Noir.
Deze soorten zijn uiterst geschikt voor een droge vinificatie van ‘Karaktervolle Maaslandse’ kwaliteitswijnen.

De witte wijnen van de Pinot Auxerrois– en de Pinot Grisdruiven hebben 6 maanden rijping gehad op inox cuves waarna ze werden gebotteld. De witte wijn uit de Rieslingdruiven geniet een iets langere tankrijping en blijft 9 maanden op inox cuves vooraleer te worden gebotteld.

Openingstijden voor bezichtiging & wijnverkoop

De wijnwinkel op het wijndomein is geopend iedere zaterdag van 10u tot 16u. Op de overige dagen bent u altijd welkom na afspraak.

U kan de wijnen hier gratis degusteren en/of aankopen voorzien van de nodige tekst en uitleg over hoe ze gemaakt werden.

Rondleiding

Een degustatierondleiding kost €12 (incl. BTW) per persoon, vanaf 10 personen. Indien minder dan 10 personen geldt er een minimum van €120 (incl. BTW).

Indien u na afloop van de degustatie graag nog wil napraten met een heerlijk glas wijn dan kan dit natuurlijk ook. De kostprijs van elke bijkomende fles bedraagt €16 voor de Pinot Auxerrois en de Pinot Gris. Voor een fles Riesling bedraagt dit €17.

 

Enkel op afspraak. Reserveren kan telefonisch of via e-mail. Tijdens de maanden april t/m augustus, van woensdag t/m zaterdag telkens vanaf 10u. Niet tijdens de oogst- of wintermaanden. De duur van een rondleiding met aansluitende degustatie bedraagt ongeveer 2 uur.


Limburg


Wijndomein Kapelkeshof maakt sinds 2006 haar eigen wijnen. In onze wijngaard, die aan de golfbaan grenst, verbouwen wij twee witte druivenrassen, de Solaris en de Helios, en twee rode druivensoorten, de Cabernet Cortis en de Regent.

Er is gekozen voor onderstaande druivensoorten na een zorgvuldig bodemonderzoek en onderzoek naar de ligging van de toekomstige wijngaard. Wijnbouwadvies Beurskens uit Vijlen, het adviesbureau voor vinificatie en wijnbouw heeft hier een belangrijke ondersteunende rol in gespeeld. De druivenrassen passen geheel in het bedrijfsconcept van Kapèlkeshof: vernieuwend, toegankelijk en Bourgondisch… puur genieten.

Voor gezelschappen kleiner dan 10 personen bieden zij het Wijn & Spijs arrangement waarbij u op eigen gelegenheid de wijngaard kunt bezoeken en daarna onder het genot van bourgondische hapjes in ons restaurant of op het terras een aantal wijnen kunt proeven. Wel even bellen van te voren.


Tip: Na verblijf in onze B&B, is Thorn gecombineerd met Stevensweert een ideale afsluiting van de terugreis (noordelijk). Proeven van de wijnen in de wijnwinkel voor 2 personen mogelijk

https://wijngoed-thorn.nl/

Bogenstraat 12A, 6017 AV Thorn 

In 2001 zijn zij begonnen met het telen van druiven en het maken van wijn in het Limburgse stadje Thorn. Inmiddels beslaan de wijngaarden ruim 6,5 hectare en maken ze de volgende wijnen: Auxerrois, Pinot Gris, Riesling, Pinot Noir Rosé, Dornfelder, Frühburgunder, Pinot Noir Barrique, Pinot Brut en Pinot Gris Late Harvest. 


Maasvallei Limburg
Op 10 januari 2018 erkent de Europese Commissie formeel de Beschermde Oorsprongsbenaming (BOB) van het wijnbouwgebied ‘Maasvallei Limburg’.

Het proeflokaal met de winkel bevindt zich in de historische kern van het witte stadje Thorn en is geopend voor degustatie en verkoop.

 

Openingstijden Proeflokaal

1 april t/m 30 september:
vrijdag, zaterdag en zondag: 14.00 - 16.00 uur
1 oktober t/m 31 maart:
vrijdag en zaterdag: 14.00 - 16.00 uur

Susserweg 201, 6213 NE Maastricht

T: 043 343 2264

E: info@apostelhoeve.nl

Op de Apostelhoeve, één van Limburgs mooiste plekjes bovenop de Louwberg, troont Limburgs oudste en een van de grootste wijndomeinen van Nederland. Het wijndomein van de Apostelhoeve bestaat op het moment uit 14 hectare, waar 5 verschillende druivensoorten zijn aangeplant: Müller-Thurgau, Auxerrois, Riesling, Pinot Gris en sinds 2020 ook Viognier. Op het moment leveren deze druivensoorten zes mooie, droge, witte wijnen: de Müller-Thurgau, Auxerrois, Apostelhoeve Cuvée XII, Riesling, Pinot Gris en Pinot Gris Barriques. Daarnaast maakt de Apostelhoeve ook twee prachtige mousserende wijnen: de Riesling Brut en de Apostelhoeve Cuvée XII Brut.

Wijnverkoop bij de Apostelhoeve

U bent van harte welkom op de hoeve voor de wijnverkoop, in het proeflokaal. Indien men geïnteresseerd is in de wijnverkoop kunnen zij de wijnen natuurlijk ook eerst laten proeven. Ook geven zij u enige informatie over de wijnen. Iedere nieuwe jaargang is na de botteling, om en nabij maart, beschikbaar voor de verkoop. 

Openingstijden voor bezichtiging & wijnverkoop

1 maart tot en met 31 oktober
Maandag tot en met zaterdag geopend tussen 9.00 uur en 17.00 uur. Zon- en feestdagen zijn wij gesloten.

1 november tot en met 28 februari
Donderdag tot en met zaterdag geopend tussen 9.00 uur en 17.00 uur. Zondag tot en met woensdag gesloten.


http://hoevenekum.nl/ 

Nekummerweg 31, 6212 NK Maastricht

Vlakbij Maastricht, in het schitterende Jekerdal, ligt het monumentale wijngoed Hoeve Nekum. Deze hoeve wordt sinds 1934 bewoond door de familie Bollen. Sinds 1988 staan er wijnstokken op de landerijen van Hoeve Nekum.

Van de geoogste druiven worden met de modernste techniek witte en rode wijnen gemaakt, die bij diverse keuringen prijzen gewonnen hebben. Graag nodigen zij u uit voor een bezoek aan Hoeve Nekum.

Openingstijden voor bezichtiging & wijnverkoop

Excursie boeken (minder dan 10 personen = € 125,- ):

http://hoevenekum.nl/contact.php?sub=Boeken 

Wijngoed Hoeve Nekum is geopend op zaterdag van 9.00u - 17.00u voor wijnverkoop


http://www.wijngaardraarberg.nl/

Alexander Battalaan 31, 6221 CA Maastricht      

 

Wijngaard Raarberg ligt op 90 meter hoogte aan de helling van de Raarberg in het gehucht Raar, te Meerssen. Hier staan onze Chardonnay en Pinot Noir stokken aangeplant, welke uitzonderlijk geschikt zijn voor het maken van mousserende wijn.


Wijngaard Raarberg brengt de mousserende wijn weer terug naar Zuid Limburg en laat heel Nederland vanaf nu meegenieten van deze fantastische Limburgse wijn.

Openingstijden voor bezichtiging & wijnverkoop

Wijnhuis Raarberg is geopend van donderdag t/m zaterdag van 12.00u-17.00u. Rondleiding & proeverij op afspraak


https://www.wijngaardslavante.nl/ 

Slavante 1, 6212 NB Maastricht

Contact Nadine Pulles
T: 06-24963620
E: nadine@slavante.nl

 

Wijngaard Slavante is de oudste wijngaard van Nederland. Deze kleine wijngaard beschikt over zo’n 400 stokken en is prachtig gelegen op de oostelijke helling van de Sint Pietersberg met zicht op de Maas en het Maasdal. 

 

De wijngaard is het hele jaar door te bezoeken. Er zijn meerdere soorten rondleidingen beschikbaar waaruit u kunt kiezen. Bijvoorbeeld inclusief rondvaart over de Maas, of inclusief Pétanque en een potje baret werpen. De combinatie van het prachtige (!) uitzicht, de lekkere wijnen, en de heerlijke streekgerechten van het naastgelegen Buitengoed Slavante zorgen voor een bourgondisch, en ook nog enigszins leerzaam, dagje uit. 

De rondleidingen gaan via Nadine Pulles (vanaf 10 personen) : www.pietersbergactief.nl

 

Kijk ook voor het bijbehorende restaurant op:

https://www.slavante.nl/ 


Wijngaardsberg 2, 6235 ND Ulestraten

 

De oudste wijngronden van Nederland? De flanken van de Wijngaardsberg in het Limburgse Ulestraten! Al in 968 stonden hier druivenstokken, langs de Romeinse weg van Meerssen naar Hunnecum. De wijngaarden bestonden tot 1800 en in 2002 keerden ze terug. Al snel bleek waarom men vroeger juist dít plekje voor wijnbouw koos.

In 2002 keert de druivelaar terug op de Wijngaardsberg. Eerst nog bescheiden, een halve hectare met Pinot Gris en Auxerrois. Dat gaat goed en de wijnen van Domein de Wijngaardsberg vallen al snel in de prijzen. In 2008 wordt flink uitgebreid met 1,5 hectare Pinot Noir en Chardonnay. In 2010 volgt een spectaculaire terrassen wijngaard met Pinot Gris en in 2013 planten we nog meer Chardonnay en Pinot Noir aan. Het domein is nu 3 hectare groot.

Openingstijden voor wijnverkoop

Particulieren zijn welkom op zaterdag van 10 tot 13 uur op het Domein.

 


http://www.wijndomeindeplanck.nl/ 

Bernadette Crijns

De Planckweg 25, 6277 NZ Slenaken
T: 06-10203994

E : 

bernadette.crijns@wijndomeindeplanck.nl

 

Wijndomein De Planck maakt witte wijnen, rosé, rood en mousserend.

Al onze wijnen hebben al medailles, oorkondes en erkenningen gekregen bij keuringen in binnen- en buitenland.
 
“Johanniter ”, “Johanniter Select ”, “Soleil De Planck”,  “Johanniter Brut” ,wit, “Pinot Brut", rosé, “Rouge De Planck”, “Pinot Noir”, “Pinot Rosé”.

Openingstijden voor wijnverkoop

Het wijndomein heeft geen vaste openingstijden. Als u wijn wilt komen kopen en zeker wilt weten dat u terecht kunt, bel of mail dan even van tevoren.


https://wijndomeinstokhem.nl/ 

Kasteel Wijnandsrade, Opfergelstraat 2E, 6363 BW Wijnandsrade

Jeroen van der Eng

wijnboer/wijnmaker

We genieten er van het buitenleven, en hebben inmiddels de nodige kilometers heuvel op-en-af afgelegd, sommige stukken met 20% helling. Met zorg en aandacht voor bodem, planten en omgeving, wordt er gewerkt aan een optimale balans om heerlijke wijndruiven te kunnen laten groeien en oogsten.

Een leuk en uitgebreid Interview met Jeroen staat op de site van Route de vins.

Van de Pinot Noir druif maken ze drie verschillende wijnen: witte, rosé en rode wijn. 

Openingstijden voor wijnverkoop

De wijnmakerij is in de maanden juni, juli, augustus en september geopend elke zaterdag van 14.00 tot 16.00 uur. 

( op andere dagen ook te koop bij https://www.brasseriewijnandsrade.nl/ )


http://domeinsteenberg.nl/ 

Stan Broecheler

Wilhelminastraat 50 6285 AW Epen  of

Schweibergerweg 80 6281 NJ Mechelen

T: 0653802511

E: info@domeinsteenberg.nl

 

De wijngaard is een van de meest zuidelijk gelegen wijngaarden van Nederland. Hier komt de Pinot Gris oftewel Tokay d’Alsace vandaan, de sultan onder de druiven, fruitig en kruidig, krachtig en elegant, vol en verfijnd. Een geurige mild-droge wijn die met een slok verrast is, met een afdronk van mineralen en vuursteen.

Openingstijden voor wijnverkoop

Bezoek is mogelijk het gehele jaar, na telefonische afspraak 0616398489
De wijn verkoop is ook mogelijk, na telefonische afspraak 0653802511

De rondleiding en wijnproeverij:

De 4 wijnen van de Domein Steenberg; Pinot gris, Riesling, Gewürztraminer en onze Gewürztraminer Edel Zoet begeleidt door diverse hapjes bedragen: € 19,50 p.p. met een minimum van 8 personen.


http://aldenborgh.nl

St. Agathastraat 3, 6287 AJ Eys

T: 0614700070

E: info@aldenborgh.nl 

 

Godendrank. Levenselixer. Wijn speelt door de eeuwen heen een grote rol als het om genieten gaat. Bachus en Dyonisus waren de Goden van de wijn, van de druif en van de extase. Ze hadden als taak om de dagelijkse zorgen weg te nemen en om een mens weer het gevoel te geven dat hij in alle vrijheid kan genieten van het leven. Wilt u weten hoe ze dat deden? Kom dan wijnproeven bij Domein Aldenborgh. Peter ontvangt u in zijn stijlvolle proeflokaal, waar u in een gemoedelijke sfeer zelf de smaakrijkdom van onze wijnen kunt ervaren onder het genot van ambachtelijk brood en Limburgse kaas. Hij kan met aanstekelijk enthousiasme verhalen over zijn passie en u zult wijn met andere ogen gaan proeven.

Per e-mail een afspraak maken.

De wijnen van Domein Aldenborgh zijn ook verkrijgbaar bij:

https://www.eyserhalte.nl/ 

Wittemerweg 2, 6287AB Eys


Aanrader: proeverij en rondleiding boeken voor 2 personen mogelijk

https://www.fromberg.nl/ 

Breedenweg 1, 6367 JN Ubachsberg

T: 045 5754461

E: Wijngoed@fromberg.nl

Paul Wiertz, een traditionele akkerbouwer, bereikte langzaam zijn pensioenleeftijd en wilde het rustiger aan doen, dacht hij. Hij plantte in 1991 op de helling Fromberg een aantal wijnstokken samen met zijn zoon (Maurice Wiertz), dochter (Carmen Soomers-Wiertz) en schoonzoon (Marcel Soomers). Zo vertrouwden ze de eerste jaren enkele honderden druivenstokken toe aan de grond van Fromberg en begonnen ze met de traditionele druivenrassen Müller Thurgau en Auxerrois. Vrij snel werd duidelijk dat Paul nog niet met pensioen kon. Want deze toen nog bescheiden wijngaard bleek al snel een succes dat vandaag de dag beter bekend staat als Wijngoed Fromberg.

Stille wijnen : Müller Thurgau, QV, Pinot Noir, Barrique Fleur, Rosé, Solaris en Auxerrois. Mousserende wijnen : Brut Classique, Brut Rustique, Brut Rosé.

Openingstijden voor bezichtiging & wijnverkoop

Zij nodigen je van harte uit bij Wijngoed Fromberg en vertellen je graag over de geschiedenis en de kunst van het wijnmaken. Daal af naar de prachtige wijnkelder en leer alles over het vinificatieproces. Dit alles samen met drie glaasjes Fromberger wijn, om helemaal in de sferen te komen. Geen minimum aantal personen, € 14,95 per persoon

Elke zaterdag om 12.00 uur kun je aansluiten bij een rondleiding en proeverij. Hiervoor graag van te voren reserveren door even te bellen.

 

Openingstijden winkel :

  • Donderdag & Vrijdag : 13.00 – 18.00 uur
  • Zaterdag: 10.00 – 18.00 uur

 

Openingstijden Borrelterras :

  •  Donderdag t/m Zondag : 13.00u - 18.00u

 

TIP : Wandeling met knapzak vanuit de wijngaard €21,- pp.

https://www.fromberg.nl/arrangementen/op-pad-met-dr-knapzak/ 


Aanrader: proeverij boeken voor 2 personen mogelijk

www.domeinholset.nl

Holset 34-36, 6295 NC Lemiers
T: 043 850 2928
E: info@domeinholset.nl

Bruisend WijnHuis Domein Holset produceert ongeveer 25.000 flessen prijswinnende mousserende wijnen. Ze maken vier onderscheidende wijnen, volgens de Traditionele Methode. De mousserende wijnen krijgen een tweede gisting op de fles en daarna rijpen ze nog tussen de 12 en 30 maanden ‘sur lie’. Als gespecialiseerd BruisendWijnHuis excelleren ze in eigen Nederlandse smaakstijl met de druivenrassen Cabernet Blanc, Souvignier Gris, Johanniter en Chardonnay en straks ook met Pinot Noir

Openingstijden Proeflokaal en Winkel

Het assortiment is te koop in onze winkel en te proeven in het proeflokaal. Ze hebben een breed aanbod aan proeverijen en verzorgen ook met plezier kleine rondleidingen. D winkel en het proeflokaal zijn nu ook elke dag open van 12.00 tot 18.00 uur met altijd om 16 uur een  proeverij (weekend ook om 14 uur). Reserveer je plekje  hier of bel: 043 850 29 28 ,€ 12,50 pp.

De wijngaarden zijn natuurlijk gewoon te bezoeken en je kunt er doorheen of naar toe wandelen.


Aanrader: proeverij of rondleiding boeken voor 2 personen mogelijk

De wijngaarden van St. Martinus liggen in het zuidelijkste puntje van Nederland, tussen de uitlopers van de Ardennen. Op innovatieve en duurzame wijze produceren wij witte, rode, rosé en mousserende wijnen van Limburgse bodem. Wijnen om heerlijk van te genieten!

Openingstijden voor bezichtiging & wijnverkoop

De proeverijen vinden iedere dag plaats in het wijnlokaal.

  • Maandag, dinsdag en donderdag: 11.00-17.00 uur.
  • Woensdag en vrijdag: 11.00-13.00 uur en 16.00-17.00 uur.
  • Zaterdag en zondag: 12.00-13.00 uur en 16.00-17.00 uur.
  • Kosten €9,- en icm. streekproducten hapjes €16,50

Rondleidingen vinden plaats :

  • iedere woensdag, vrijdag en zaterdag om 14.00 uur (het gehele jaar uitgezonderd de feestdagen).
  • Kosten €18,50 en icm. streekproducten hapjes €26,-

Reserveren via :

https://wijngaardmartinus.nl/komervaren/

 

OPENINGSTIJDEN (wijnverkoop)

mei – oktober
di t/m vrij 10:00-18:00
zat & zon 11:00-18:00

november – april
ma t/m vrij 10:00-17:00
za & zon 12:00–17:00