De grensmaasvallei

Grens Maas Vallei

Onze unieke regio met bijzondere pareltjes!

In het zacht glooiende en bijna vlakke noordelijke deel van Zuid-Limburg treft u op het smalste stuk van Nederland in het weidse uiterwaardenlandschap van de Maas, een unieke regio aan. In de Grensmaasvallei worden de moderne vooruitgang en industrie gecombineerd met het échte Limburgse ‘savoir vivre’.

RivierPark Maasvallei

In wandelpas of fietstrap de historische steden en markante dorpen van Nederland én België ontdekken in dit nieuwe grensoverschrijdende natuurgebied. Met daarbij een mix van oude stroomgeulen, dijken, afgesneden meanders, uiterwaarden en unieke fauna en flora. Met deze  tips voelen jullie je echte vips!

 

Langs de Maas ontwikkelden zich kleine dorpskernen die zich vandaag als een snoer aan elkaar rijgen. Deze authentieke dorpjes, die je betoveren met hun boeiende geschiedenis en bezienswaardigheden, aan de rand van de wilde natuur langs de Maas. Vanuit de toegangsdorpen kan je het RivierPark makkelijk verder verkennen.

Natuurhotspots in een bewegend landschap

Ook de ondergrond van het RivierPark Maasvallei herbergt een bijzondere rijkdom: grind. Sinds 1920 wordt er hier grind ontgonnen, en dit is nu nog zichtbaar in het landschap.

De laatste jaren wordt er stevig werk gemaakt van hoogwaterveiligheid. Meer ruimte voor de Maas in haar winterbed betekent een betere verzekering tegen overstromingen voor de Maasdorpen aan de andere kant van de winterdijk. Al deze werken zijn grote krachten in het veranderende landschap langs de Maas. Maar ze liggen ook aan de basis van enkele bijzondere en grote natuurkernen in het RivierPark. Het RivierPark is inmiddels bekend als hotspot voor watervogels, maar ook libellen, bevers en tal van mooie kruiden vinden er een goede thuis. Langs de vele wandelpaden en struingebieden duik je in deze rijke natuurbeleving.

 

OEVERLOOS GENIETEN AAN DE MAAS

Waar de Maas stroomt en overstroomt, boetseert ze het landschap. Het resultaat van de afgelopen eeuwen is een natuurlijk kunstwerk met oude geulen en grindruggen, waar een grote verscheidenheid aan planten en dieren leeft.

Het is een heerlijk decor voor wandelaars, fietsers en natuurliefhebbers. Sfeervolle dorpjes in een historisch landschap. Langs de oevers ontwikkelde zich een snoer van Maasdorpjes. Deze dorpjes danken hun cultuurhistorische rijkdom aan de rivier. De Maas was een scheepvaartroute en zorgde voor een goed ontwikkeld handelsnetwerk. De uiterwaarden van de Maas waren voedselrijk, en daarom goede grond voor de Maaslandse boeren.

 

Deze geschiedenis is nog steeds zichtbaar in de charmante en pittoreske dorpjes langs de Maas.

 

Voor meer informatie, kijk ook op:

https://www.rivierparkmaasvallei.eu/nl/snoer-van-maasdorpen

 

Kessenich (B)

Het meest noordoostelijke dorp van België. In het noorden sluit Kessenich aan op de Nederlandse dorpjes Thorn, Ittervoort en Neeritter. Door het grillige karakter van de regenrivier en de nood aan bescherming tegen plunderaars bouwden de inwoners een bergkasteel in de 12de eeuw. Rond dit kasteel ontwikkelde zich het dorp. Vanuit Kessenich trek je zo de natuurontwikkelingsgebieden in, met de kenmerkende fauna en flora van het RivierPark Maasvallei.

https://www.rivierparkmaasvallei.eu/nl/snoer-van-maasdorpen/kessenich

 

Bezoeken 

 

Aldeneik (B)

Zoals de meeste Maasdorpjes heeft het Oude Eycke of Aldeneik met haar Frankische oorsprong een rijke cultuurgeschiedenis en is het doorspekt met historische feiten en legendes over heksen en wonderen. Vanuit dit ‘oude Eycke’ ontstond het ‘Nieuwe Eycke’ dat we nu kennen als Maaseik. De eeuwenoude weilanden van het bedevaartsdorpje Heppeneert zijn de best bewaarde uiterwaarden langs de Maas.

https://www.rivierparkmaasvallei.eu/nl/snoer-van-maasdorpen/aldeneik

 

Bezoeken
  • Wijndomein Aldeneyck: leer meer over de druiventeelt in de Maasvallei en volg het hele proces van druif tot wijn in een fles. Uiteraard kan je dit streekproduct ook proeven en kopen. 
  • Sint - Annakerk Aldeneik
  • Musea Maaseik: het Regionaal Archeologisch Museum, het Apotheekmuseum en de Kerkschatten in de Sint - Catharinakerk. 
  • Bedevaartsdorp Heppeneert

Elen (B)

De Meerheuvel en Bichterweerd zijn waterplassen die ontstaan zijn door grindwinning. Deze plassen zijn een paradijs voor bijzondere watervogels. In Elerweerd zal binnen enkele jaren ook gestart worden met grindwinning. Het landschap zal hierdoor sterk veranderen en er wordt meer ruimte voor nieuwe natuur gegeven.

https://www.rivierparkmaasvallei.eu/nl/snoer-van-maasdorpen/elen

 

Bezoeken

  • Windmolen De Hoop: gerestaureerde windmolen en vakantiehuis.
  • Kasteel Sipernau (niet toegankelijk)
  • Vierkantshoeve en multifunctionele erfgoedlocatie Het Lemke: gerestaureerde vierkantshoeve, monument. 
  • Café In de Goude Ster: gezellig dorpscafé met authentiek interieur.  

 

Stokkem (B)

Stokkem is een korverstadje met een wissencultuur. In Stokkem, Oud-Dilsen en Boyen tref je een gevarieerd landschap aan waar nog enkele oude Maasarmen een prominente rol spelen. Het Maascentrum De Wissen is de ideale uitvalsbasis om het RivierPark Maasvallei te ontdekken.

https://www.rivierparkmaasvallei.eu/nl/snoer-van-maasdorpen/stokkem

 

Bezoeken

 

Leut (B)

In Leut proef je volop de warme en eigenzinnige sfeer van het RivierPark Maasvallei. Het kasteeldomein Vilain XIIII heeft een uitgestrekt Engels park met een bijzondere bomencollectie en sluit aan op de Maasuiterwaarden en landbouwgronden.

https://www.rivierparkmaasvallei.eu/nl/snoer-van-maasdorpen/leut

 

Bezoeken 

 

Oud-Rekem (B)

Van alle Maasstadjes heeft Oud-Rekem één van de meest authentieke dorpskernen. Het dorp werd in 2008 verkozen tot ‘Mooiste dorp van Vlaanderen’. Het natuurgebied de Oude Weerd ligt hier op een boogscheut vandaan.

https://www.rivierparkmaasvallei.eu/nl/snoer-van-maasdorpen/oud-rekem

 

Bezoeken

 

Itteren en Borgharen (NL)

Borgharen en Itteren zijn kerkdorpen van de gemeente Maastricht. Mooie monumenten zijn Kasteel Borgharen, hoeve Wiegershof en kasteelhoeve Hartelstein. Tijdens graafwerken werd bij Borgharen een uniek massagraf met paarden uit de 16de of 17de eeuw ontdekt. Na de ontgrinding en rivierverruiming is tussen beide dorpen een prachtig natuurgebied ontstaan waar je kan dwalen door een zee van bloemen en kruiden. Een waar vogelparadijs.

https://www.rivierparkmaasvallei.eu/nl/snoer-van-maasdorpen/borgharen-en-itteren

 

Bezoeken

 

Geulle aan de Maas (NL)

In Meerssen ligt het karakteristieke dorpje Geulle aan de Maas, midden tussen heuvels en rivierdalen. Geulle ontleent zijn naam aan het riviertje de Geul, dat vroeger onder of tegenover het dorp in de Maas stroomde. Nu stroomt deze ongeveer 5 km zuidelijker in het gehucht Voulwames in Bunde, omdat volgens de overlevering de Maas de bedding van de Geul heeft overgenomen. Tussen het dorp en de Hemelbeek ligt het langgerekte natuurgebied “Aan de Maas”. Het kasteel Geulle uit de 17de eeuw geeft dit dorp een rijkelijk historisch karakter.

https://www.rivierparkmaasvallei.eu/nl/snoer-van-maasdorpen/geulle-aan-de-maas

 

Bezoeken 
  • Kasteel Geulle (Geulderlei 1)
  • De Sint Martinuskerk (Kerkplein 2a)
  • Molen van Hulsen/Onderste Molen (Snijdersberg 31)

 

Meers en Elsloo (NL)

Meers is gelegen aan de oever van de Maas die met een bocht om het dorp heen loopt. Iets verderop liggen de oude Weerterhof en het pittoreske gehucht Maasband. Aan de andere kan van het Julianakanaal vind je Elsloo. Uit opgravingen uit het midden van de vorige eeuw blijkt dat Elsloo “bandkeramische” wortels heeft. Deze 7000 jaar oude cultuur van oer-boeren heeft van Elsloo en omgeving een (inter)nationaal begrip gemaakt. Een ander fenomeen van Elsloo is het oude kasteel dat omstreeks 1460 door de Maas werd verslonden. Het werd vervangen door het huidige kasteel Elsloo.

https://www.rivierparkmaasvallei.eu/nl/snoer-van-maasdorpen/meers

 

Bezoeken

 

Obbicht (NL)

In de loop der eeuwen is Obbicht meerdere malen door rampen getroffen. In 1643 is het dorp waarschijnlijk geheel door een vloedgolf van de Maas weggevaagd. In Obbicht stak Willem van Oranje in 1568 de Maas over om in Brussel tegen de Spaanse troepen van de hertog van Alva te gaan vechten.

Kasteel Obbicht en het brongebied van de Kingbeek zijn pareltjes. Obbicht en de buurdorpen Papenhoven en Grevenbicht hebben een landelijk karakter.

https://www.rivierparkmaasvallei.eu/nl/snoer-van-maasdorpen/obbicht-en-grevenbicht

 

Bezoeken

 

Roosteren (NL)

De kern Roosteren ligt in het westen van Echt-Susteren, ook bekend als het smalste stukje Nederland. Roosteren is een klein dorp met pittoreske buurten en veel groen. Het piepkleine gehucht Visserweert, ten zuiden van Roosteren, is een beschermd dorpsgezicht.

https://www.rivierparkmaasvallei.eu/nl/snoer-van-maasdorpen/roosteren

 

Bezoeken

 

Stevensweert (NL)

Stevensweert is een oud vestingstadje dat samen met Ohé en Laak tussen twee Maasarmen ligt op het Eiland in de Maas. Door zand en grindafgravingen zijn er rondom het stadje verschillende plassen ontstaan. De vesting is tijdens de Tachtigjarige Oorlog door de Spanjaarden gesticht. Het stratenplan herinnert aan de tijden van de versterking. Het witte stadje Thorn en Neeritter hebben een rijke geschiedenis sterk verbonden met Belgische Kessenich. Samen vormen ze de “Drie Eigen”. De Maasplassen In Maasgouw is het grootste aaneengesloten watersportgebied van Nederland.

https://www.rivierparkmaasvallei.eu/nl/snoer-van-maasdorpen/stevensweert-en-thorn

 

Bezoeken
  • Dorpskern Stevensweert + wallen
  • Centrum Thorn
  • Molenplas + bomenmonument
  • Hompesche Molen
  • Natuurgebied Koningssteen - Kollegreend

Veerpontjes

Om het RivierPark Maasvallei echt grensoverschrijdend te verkennen, kunt u tijdens een fietstocht of een lange wandeling gebruik maken van de fiets- en voetveren. Een tripje met één van de charmante veerpontjes naar de overzijde van de Maas brengt u onmiddellijk in vakantiestemming. Zo kunt u leuke verbindingen maken tussen de verschillende Maasdorpjes en natuurgebieden.

 

Er zijn vier veerpontjes in het RivierPark Maasvallei: één groot veer dat ook toegankelijk is voor autoverkeer en drie fiets- en voetveren.

Voor actuele vaarschema’s kijk op:

www.rivierparkmaasvallei.eu/nl/veerpontjes

Fiets- en voetveren :

  • Ophoven (BE) – Laak (NL)
  • Rotem (BE) – Grevenbicht (NL)
  • Uikhoven (BE) – Geulle aan de Maas (NL)

April en oktober: alleen weekend: van 10.00 tot 18.00 uur

Van mei tot september van 10.00 tot 19.00 uur

(juni, juli, augustus tot 20.00 uur)

 

Autoveer (ook voor voetgangers & fietsers):

  • Autoveer Meeswijk (BE) – Berg aan de Maas (NL)

Vaartijden: dagelijks van 7.00 tot 21.30 uur

(15 juni tot 15 september tot 23.00 uur)

Met een MaasVerkenner beleef je meer

 

Onder begeleiding van een MaasVerkenner kunt u het RivierPark Maasvallei op een bijzondere en interessante manier verkennen. MaasVerkenners zijn gidsen die het RivierPark Maasvallei uit hun duimpje kennen. Onderweg met deze gidsen vertellen ze wat meer over de Maas, haar geschiedenis en de bewoners in en langs het water. Om je ten volle het RivierPark te laten beleven, zijn een aantal excursies uitgewerkt. De MaasVerkenners bieden activiteiten aan voor alle leeftijden en doelgroepen.

 

Hoe deelnemen aan een gegidste wandeling?

Activiteitenkalender: elke 2de zondag van de maand staat een MaasVerkenner klaar in één van de toegangsdorpen. Reserveren is verplicht en u betaalt een kleine deelnameprijs.

https://www.rivierparkmaasvallei.eu/nl/kalender

 

Geruisloos varen

 

Wilt u zich laten drijven tot in het hart van het RivierPark Maasvallei? Ongemerkt watervogels naderen? Het kan met de kajak of met de milieuvriendelijke en geruisloze stilsloepen of fluisterbootjes.

Stilsloepen in Ophoven: www.stilsloep.be

Fluisterboten in Stokkem: www.dewissen.be

Kajakken of kanovaren? www.kajakmaasland.be , www.kanomaastricht.nlwww.kajaktourlimburg.nl

Enkele bijzondere bestemmingen

 

Sittard

 

Sittard, een stad om lief te hebben, vormt het centrum van de Westelijke Mijnstreek. Na Maastricht (ca 1204) en Roermond (1232) is Sittard de 3e stad (1243) met stadsrechten en is daarmee een van de oudere steden van Nederland. Sittard is rijk aan monumenten en musea. In 2000 is Sittard verkozen tot Groenste Stad van Nederland. Bekijk alles over Sittard-Geleen via www.vvvsittard-geleen.nl

Het gezellige centrum, de cafeetjes en verwarmde terrasjes zorgen ervoor dat het na een dagje winkelen goed toeven is. In de avonduren bruist Sittard. De vele uitgaansgelegenheden, stadstheaters en optredens op het oude marktplein geven Sittard een wervelend karakter. Het stadsbeeld bestaat uit oude monumentale panden en vakwerkwoningen. Het nieuwe stadion van de voetbalploeg Fortuna met aangrenzend bedrijvenpark zorgt ervoor dat Sittard op sportief vlak hoog scoort. Sittard is uitgeroepen tot groenste stad van Nederland. Rondom Sittard ligt volop natuurschoon dat veelal vrij toegankelijk is zoals recreatiegebied Sittard Noord, de Windraak en het Limbrichterbos. Sittard is terecht een wandel- en fietsgebied bij uitstek. 

Pater Karel Kapel

 

Pater Karelweg 1, Munstergeleen, Tel. 046-4525242  

 

www.paterkarelkapel.nl

Tussen Sittard en Geleen ligt het plaatsje Munstergeleen waar 11 december 1821 Joannes Andreas Houben werd geboren, beter bekend als Pater Karel van Sint Andries.

Bij het geboortehuis aan de Geleenbeek is in 1954 de schuur ingericht tot kapel. Een plek waar mensen een bron van kracht en hoop vinden, wanneer ze daar komen voor een kort gebed of om een kaarsje aan te steken of om een wandeling te maken in de tuin. Sinds oktober 2012 is er ook een museum en een winkeltje met religieuze artikelen.

 

Openingstijden en tarieven

De kapel en de tuin zijn dagelijks van 9.00-18.00 uur geopend en het gratis toegankelijk museum en winkel zijn het gehele jaar geopend van dinsdag t/m zondag van 14.00 tot 17.00 uur.

 

Atelier, Beeldentuin en Galerie De Aalbekerhoeve

Aalbekerweg 85, Aalbeek, tel. 06-51076319 www.paulettesnijders.nl/

Ontdek de Kunstpracht van De Aalbekerhoeve!

Stap binnen in een wereld van creativiteit en schoonheid. In het historische Atelier, de betoverende Beeldentuin en de elegante Galerie van De Aalbekerhoeve wachten kunstwerken om bewonderd te worden. Dit rijksmonument uit 1838 ademt sfeer en geschiedenis, en het is een plek waar kunst tot leven komt.

🎨 Schilderijen en Beelden: Laat je betoveren door de veelzijdige kunstwerken van Paulette Snijders. Haar schilderijen, bronzen beelden en moderne kunstprints vormen een harmonieus geheel in deze prachtige ambiance. Bewonder de details, voel de passie en laat je inspireren.

🌿 Monet-geïnspireerde Beeldentuin: Wandel door de weelderige tuin, waar bronzen sculpturen schitteren in het zonlicht. De geest van Monet waart hier rond, en de beeldentuin is een ode aan zijn liefde voor natuurlijke schoonheid. Een plek om te mijmeren, te genieten en te verwonderen.

🔍 Grafische Kunstwerken: Niet alleen Paulette Snijders, maar ook andere getalenteerde kunstenaars hebben hier hun sporen achtergelaten. Ans Wortel, Nicolaas Wijnberg, Paul Elshout en Aad Verhoogh tonen hun grafische werken. Een ontdekkingsreis door verschillende stijlen en technieken.

👏 Bezoek en Bewonder: Of je nu een kunstliefhebber bent of gewoon nieuwsgierig, een bezoek aan De Aalbekerhoeve is meer dan de moeite waard. De figuratieve kunstwerken, de prachtige bronzen beelden en de creaties van andere beeldhouwers wachten op jouw bewondering.

Kom langs, laat je verrassen en geniet van de kunst die hier tot leven komt.

Openingstijden:

De Aalbekerhoeve is op de zondagen van 14.00-18.00 uur geopend.  Het is ook mogelijk om voor andere dagen een telefonische afspraak te maken.

Kasteel Limbricht

 

Allee 1, Limbricht, tel. 046-4514444  www.kasteel-limbricht.nl

Sfeervol genieten in de bijzondere ambiance van een echt kasteel. Landgoed Kasteel Limbricht heeft bezoekers heel veel moois te bieden. Bezoekers voelen zich meteen thuis in het hart van Landgoed Kasteel Limbricht, het proeflokaal. Dit is eigentijds ingericht en bezoekers kunnen hier van de gerechten van een veelzijdige bourgondische kleine kaart genieten. De keukenbrigade werkt met dagverse producten die in de eigen charcuterie en keuken bereid worden, aangevuld met groenten en kruiden uit de groentekas en kruidentuin. Sfeervol genieten op een unieke locatie!

Proeflokaal:

Maandag t/m zondag

10:00 tot 22:00 uur

Goed te combineren met een wandeling:

https://wandelgidszuidlimburg.com/wp/1078-2/

 

Wandeling 1078. Limbricht 9,8 km

Tijdens deze gemakkelijke wandeling met wel een avontuurlijk paadje wandelt u door het Limbrichterbos en langs bosranden naar het mooi gelegen ven De Rollen. Langs bosranden loopt u verder naar het natuurgebied Grasbroek waar u een smal avontuurlijk paadje volgt door de bossen. U komt even in Guttecoven en via rustige weggetjes en een pad langs de prachtige kasteelgracht komt u weer bij het mooie terras in het kasteel. Het Proeflokaal is ook heel gezellig. Na regenval kan het in het Limbrichterbos drassig zijn, draag dan hoge schoenen.

Elsloo

Beschermd dorpsgezicht Elsloo

Elsloo was een Vrije Rijksheerlijkheid onder onmiddellijkheid van het Heilige Roomse Rijk. Dit betekent  dat de ‘heren‘ het grondgebied zelf bestuurden en alleen verantwoording schuldig waren aan de keizer. Over de vraag onder welke jurisdictie Elsloo viel is tot het eind van de achttiende eeuw gediscussieerd en gevochten. Het feitelijke gezag was in handen van de heren van Elsloo. De achttiende eeuw werd gekenmerkt door oorlogen, grote armoede en epidemieën. Het Ancien Régime liep op het einde. De sociale omstandigheden waren een van de oorzaken m.b.t. het ontstaan van roversbendes. Een van deze bendes waren de Bokkenrijders. Na het afgeven van het land aan keizer Frans Jozef II van Oostenrijk, breekt een relatief rustige tijd aan.

Streekmuseum Elsloo

 

Op de Berg 4-6, Elsloo Tel. 046-4376052

 

Het museum is gevestigd in de voormalige Schippersbeurs, een gebouw  in Maaslandse stijl uit het begin van de 17e eeuw. Het pand werd gebouwd door de schipper en reder Jan Conincx. De bezoekers maken een reis door de tijd en kunnen zich zo een goed beeld vormen van de woonsituatie, de werkomstandigheden en de levenswijze van de Maaslandse bevolking in de periode van 1650 tot 1950.

Dinsdag t/m donderdag van 13.00-16.00 uur en zondag van 14.00-17.00 uur. Op verzoek, na afspraak ook buiten de reguliere openingstijden. Het museum is gesloten tijdens de feestdagen: Hemelvaartsdag, Pasen, Pinksteren, Kerstmis en Nieuwjaarsdag. Entree: € 4,-, tot 14 jaar gratis.

 

Elsloo is mooi te combineren met de kastelenroute in onze wandelklapper:

https://wandelgidszuidlimburg.com/wp/1344-2/

 

Wandeling 1344. ELSLOO 8,3 KM

Tijdens deze zeer afwisselende en gemakkelijke wandeling kunt u starten met een heerlijke kop koffie bij Junn’s en dan doorkruist u even het dorp.  Dan duikt u het Urdal in en wandelt u een mooi stuk over leuke bospaadjes. U duikt onder de A76 door en via bospaadjes loopt u naar Kasteel Stein met mooie slotgracht. Dan bereikt u brouwerij de Fontein voor een pauze. De terugweg begint met een leuk paadje langs de slotgracht en door het bos en dan volgt u gemakkelijk het pad langs het Julianakanaal. U maakt een rondje door de historische kern van Elsloo en het kasteelpark van Kasteel Elsoo en dan via de enige klim in de route komt u boven in een weiland met een stenen zithoek.  Via een trappenpad verlaat u het park en dan volgt u de weg door Elsloo terug naar de lunchroom met terras. Behalve heerlijk gebak kunt u er voortreffelijk lunchen!